Alla inlägg den 15 april 2010

Av Ingemar Kalén - 15 april 2010 19:07

   Motion

Till Hofors Kommunfullmäktige
Sommarjobb för skolungdomar

Den ekonomiska krisen har försvårat ungdomarnas situation på arbetsmarknaden. Detta medför även att skolungdomarnas

möjligheter att finna välbehövliga sommarjobb begränsas. För att förbättra ungdomarnas möjlighet till tidig kontakt med arbetsmarknaden, har Alliansregeringen beslutat att anslå 100 miljoner kronor under 2010. Satsningen beräknas kunna skapa ca; 15 000 sommarjobb, räknat på heltid.

Regeringens satsning på sommarjobben är avsett för kommuner, landsting och ideella föreningar.
Satsningen syftar till 2-8 veckors hel- eller deltidsanställningar under sommarmånaderna juni-augusti.

Målgruppen för satsningen är de ungdomar som avslutar årskurs nio, samt de som går ut gymnasiets första och andra årskurser. Exempel på arbetsuppgifter kan vara inom parkskötsel, fritidsverksamhet, äldre- och handikappomsorg samt inom föreningslivet.

Förutom att Alliansregeringens satsning ökar ungdomarnas möjligheter att finna sysselsättning under sommaren 2010, syftar den till att erbjuda skolungdomar praktisk arbetslivserfarenhet och ge dem möjlighet till referenser och nya kontakter för att de lättare skall kunna etablera sig på arbetsmarknaden efter avslutade studier.

I och med att sommarjobbsatsningen ökar det totala utbudet av sommarjobb, ökar även möjligheterna till sommarjobb för de ungdomar som har svårt att finna sommarjobb på egen hand, som t.ex funktionshindrade, nyanlända invandrare eller ungdomar som av sociala skäl behöver sysselsättning. Satsningen innebär även att kommunerna kan erbjuda sommarjobb som varvas med sommarskola, vilket kan öka elevernas intresse att förkovra sig under sommaren.Kommunen är ansvarig för att de statligt finansierade sommarjobben kommer till stånd.
Anslaget skall huvudsakligen gå till lönekostnader, men kan även till en mindre del, täcka kommunernas administrationskostnader för att anskaffa nya sommarjobb.

Med tanke på att skolornas sommarlov närmar sig med hast, anser vi inom Allians Hofors - KD, M, C och Fp - att denna motion bör behandlas med högsta prioritet.

 

Mot bakgrund av ovanstående föreslår vi Allians Hofors;

att Kommunfullmäktige uppdrar till Socialnämnden (arbetsmarknadsåtgärder), att utnyttja den utökade statliga finansieringen, för att skapa sommarjobb under juni-augusti 2010.

 

För Allians Hofors

Ingemar Kalén / Kristdemokraterna

Ziita Eriksson / Moderaterna

Hans Larsson / Centerpartiet

Hans Backman / Folkpartiet Liberalerna

 

2010-04-13


Ovido - Quiz & Flashcards