Alla inlägg den 3 juni 2010

Av Ingemar Kalén - 3 juni 2010 23:12

    

Många äldre upplever att det är svårt att veta vad som utlovas av äldreomsorgen. Det finns ingen tydlig beskrivning av vad äldre personer och deras anhöriga kan förvänta sig. Har jag rätt att komma ut i friska luften? Hur länge ska jag behöva vänta på hemtjänstens insatser? Det är frågor som många äldre ställer sig. Osäkerheten om vad man kan förvänta sig förstärks också av att det kan vara svårt att framföra kritik och att hävda sin rätt.

 

Nyligen beslutade riksdagen om regeringens proposition Värdigt liv i äldreomsorgen. Ett av förslagen innebär att kommuner ges befogenhet att lämna kompensation till en enskild person. För de kommuner som så önskar finns nu ett instrument för att tydliggöra för brukare och övriga medborgare att individens behov ska respekteras. Lagändringen stärker möjligheten att upprätta lokala värdighetsgarantier.

 

Vi kristdemokrater kommer att arbeta för att en värdighetsgaranti införs inom äldreomsorgen. Denna garanti ska vara en konkret beskrivning av vad äldre personer, deras anhöriga och övriga kommuninvånare kan förvänta sig av de tjänster som kommunen erbjuder.

InK  


Ovido - Quiz & Flashcards