Alla inlägg den 15 juli 2010

Av Ingemar Kalén - 15 juli 2010 20:42

   De politiska fångarna på Kuba har levt bland råttor, kackerlackor och avföring, berättar nu de frigivna dissidenterna som anlänt till Spanien.

 

– Hygienen och hälsosituationen var inte usel, den var värre än usel, sade den frigivne Julio Cesar Galvez till reportrar i Madrid.

 

Galvez, som nu är 65 år gammal, avtjänade ett femtonårigt fängelsestraff för att i hemlighet ha arbetat för amerikanska medier, till exempel Voice of America.

Han är en av de 52 samvetsfångar som släppts ur kubanska fängelser i den största amnestin på tio år, efter förhandlingar med den katolska kyrkan. Han berättar att 40 fångar kunde trängas in i en cell på några kvadratmeter, att det inte fanns tillräckligt med vatten och att maten ofta kom blandad med smuts. Det förekom utbrott av tuberkulos och av denguefeber.

 

Andra av de frigivna berättade att de politiska fångarna ofta placerades i fängelser långt bort från sina hemstäder för att isoleras från sina familjer. De sade också att vissa skadade sig själva för att få sjukvård eller får att få igenom sina krav.

 

– Självstympningarna var fruktansvärda, sade journalisten Normando Hernandez, som under sin tid i fängelse såg en man sätta eld på sig själv.

..

   InK

Ovido - Quiz & Flashcards