Alla inlägg den 30 september 2010

Av Ingemar Kalén - 30 september 2010 16:11

   - Du kanske är vingklippt i början av en mandatperiod, men eftersom tiden går så lämnar olika personer sina uppdrag och på så sätt kan en ersättare bli ordinarie, säger Ingemar Kalén.

Ett mandat mindre än tidigare
Kristdemokraterna backade i Landstingsvalet i Gäv leborg och får tre mandat i fullmäktige, vilket ett mindre än tidigare.

Partiets nuvarande oppositionsråd Ingemar Kalén från Hofors toppade Kristdemokraternas listor i länets fyra valkretsar, men fick se sig förbikryssad av Elisabeth Bjurbo från Gävle, Bertil Eriksson från Edsbyn och Margareta Sidenwall från Hudiksvall. I sin egen valkrets - västra Gästrikland - får partiet inget mandat och därför blir alltså Ingemar Kalén utan ordinarie plats i landstingsfullmäktige.

Får inte göra några yrkanden
Men om partiet vill så tänker han sitta kvar som oppositionsråd. Och enligt Landstingets jurist så är det också fullt möjligt även om han bara är ersättare. Man har då rätt att komma med yttranden och delta i debatter MEN man får inte göra några yrkanden eller delta i omröstningar.

- Har jag yttranderätt i ett fullmäktige som oppositionsråd kan de som har ordinarie platser gå in och yrka på mina förslag eller partiets förslag, säger Ingemar kalén.

"Mycket bekymmersamt"
Margareta Sidenwall från Hudiksvall, som fått ett av partiets mandat tycker att det vore olyckligt om Ingemar Kalén inte får fortsätta som oppositionsråd för Kristdemokraterna.

- Ja, jag tycker det är mycket bekymmersamt att vi kommer in tre nya personer och den kompetensen som Ingemar Kalén besitter skulle gruppen verkligen vara betjänt av då han har en stor erfarenhet och den samordningsförmåga som han har i att driva olika frågor, säger Margareta Sidenwall.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

tp://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=4058066

  

Ovido - Quiz & Flashcards