Alla inlägg den 9 maj 2010

Av Ingemar Kalén - 9 maj 2010 18:52

   Socialminister Göran Hägglund (KD) är kritisk till att vården ofta är sen med att rapportera in allvarliga misstag. Han ska nu diskutera hur problemen ska lösas.


– Man måste hitta någonting som gör att vården blir mer aktiv i att inrapportera i tid. Hur det exakt ska se ut vet jag inte men det är något som vi behöver tänka igenom, säger Göran Hägglund till DN.

Han tror däremot inte att det finns någon ovilja att hitta felen och att sedan rapportera dem. Men han är bekymrad över att det tar så lång tid.


– Lex Maria är inte fritt valt arbete, det är en lag som ska följas.

Tanken är att sjukvården ska lära av varandra och att arbetet ska ske med högt tempo. Annars riskerar allvarliga händelser att inträffa på nytt.

– Här kan man inte vara annat än kritisk. Lex Maria finns av ett skäl och det är att man ska kunna definiera farliga händelser i vården. Går det för lång tid glömmer man och kan inte göra en så bra redovisning som när det är någorlunda färskt i minnet.

Vilka konsekvenser tror du att de försenade anmälningarna får?

– Att man helt enkelt får en sämre bild av vad som hänt. Säkerheten för den enskilde blir sämre och vi kan inte dra nytta av lärdomar från misstag.

..

Idag beräknas andelen personer som avlider pga bristen på patientsäkerheten i svensk hälso- och sjukvård till några tusen personer. Alldeles för hög siffra. Inte en dag för tidigt att något görs.

InK

  

Anm: Lex Maria är det vardagliga namnet på 6 kap. 4 § i lagen (1998:531) om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område, som innebär att vårdgivare har skyldighet att till Socialstyrelsen anmäla om en patient i samband med hälso- och sjukvård drabbats av eller utsatts för risk att drabbas av en allvarlig skada eller sjukdom. Bakgrunden till namnet är den incident 1936 då fyra patienter på Maria sjukhus i Stockholm avled till följd av felbehandling då de injicerades med desinfektionsmedel istället för med bedövningsmedel.

Ovido - Quiz & Flashcards