Alla inlägg den 24 maj 2010

Av Ingemar Kalén - 24 maj 2010 20:07

   Juridiska hinder och bristande rekryteringsrutiner har gjort att en dansk kirurg skadat minst 29 patienter på norska sjukhus. Trots detta fick hon jobb i Hudiksvall. Socialministern - Göran Hägglund - öppnar nu för en lagändring.

Signalerna fanns där. Norge varnade övriga Norden, men på Socialstyrelsen blev informationen liggande. Bemanningsföretaget Proffice Care som rekryterade läkaren visste inte att hon hade jobbat i Norge, och nuvarande arbetsgivaren, landstinget Gävleborg, ringde inte på referenser.


Svenska patienter har anmält kirurgen till HSAN sex gånger mellan 1995 och 2010. Därtill har Socialstyrelsen anmält henne en gång. Då fick läkaren en varning. Hon hade tagit bort fel senor och ben under en operation av en axel vid Värnamo lasarett 2002.


Norden har ett system för informationsutbyte när läkare får inskränkt yrkesbehörighet. Kirurgen har funnits på listan sedan 2005, men en arbetsgivare som vill anställa en läkare från ett annat land i Norden kan inte få del av uppgifterna. Socialstyrelsen anser sig inte ha laglig rätt att upprätta något register över namnen.


– Vi behöver höra med våra myndigheter vad som kan behöva ändras på, för om det är så att lagstiftningen är ett hinder för en mer tillförlitlig vård så måste vi naturligtvis vara beredda att pröva eventuella förändringar, säger Göran Hägglund.


Det är än så länge inte aktuellt att omplacera kirurgen, enligt landstinget Gävleborg som betonar att läkaren såvitt känt har gjort ett bra jobb under sin treåriga anställning.

..

  

InK

Ovido - Quiz & Flashcards