Senaste inläggen

Av Ingemar Kalén - 7 februari 2010 20:46

 

   Göran Hägglund - KD´s partiledare - undrar om svenska folket har rätt att få veta vad de rödgrönas speciella tolkning av begreppet jämställdhet egentligen innebär i dagens DN.

 

För dem som såg partiledardebatten i SVT:s ”Agenda” förra söndagen gavs ett tydligt åskådningsexempel. Miljöpartiets Peter Eriksson stod till tjänst då han skulle förklara för svenska folket varför de rödgröna vill bestämma åt föräldrar hur de ska ta hand om sina barn.
Vet inte föräldrarna bättre än politiker vad som är bäst för de egna barnen? Jo, så är det om man ser till varje person, men inte om man ser till det samlade resultatet, blev svaret! Det vill säga principen om att man ska få bestämma själv övertrumfas av synen att människor gör fel.

Så frankt brukar de rödgröna inte uttrycka sig, men för debattens skull är det välgörande. Svenska folket har rätt att få veta vad de rödgrönas speciella tolkning av begreppet jämställdhet egentligen innebär: att din frihet som enskild person är en illusion – använder du din frihet fel kommer den ändå att offras på statistikens altare. Och verktyget för detta heter kvotering.

...

Vi kristdemokrater är för jämställdhet och lika möjligheter mellan man och kvinna. Det är så självklart att det inte ska behöva sägas. Men vi ser också att det finns gränser för vilka tvångsmedel politiker har rätt att ta till. Vi är därför också det parti som konsekvent värnar den enskildes fria val och motsätter oss kvotering.

Kanske för att vi är det parti i svensk politik som är mest tydligt värdeorienterat.

I alla händelser var den rödgröna uppställningen i partiledardebatten talande i ett avseende, som hittills förbisetts av analytiker: Det vi såg var konturerna av en kommande kvoteringsoffensiv i svenskt samhällsliv – om de rödgröna vinner valet.

En av Kristdemokraternas huvuduppgifter kommer att vara att motverka detta.

..

Instämmer till fullo!

InK

Av Ingemar Kalén - 3 februari 2010 20:13

   Frågor om livets början och slut är ofta svåra samtalsämnen och tal om döden är många gånger tabubelagt. I sjukvården känns döden lätt som ett misslyckande.

Dagens avancerade sjukvård kan bota eller behandla sjukdomar som förr ledde till döden. Avancerad livsuppehållande behandling som häver livshotande tillstånd och förlänger livet är välkommen, men på köpet får vi nya etiska problem och svåra ställningstaganden att hantera. Ibland kan livsförlängande insatser även innebära förlängd dödskamp.

Hippokrates urgamla teser om läkarens uppgift att: ”Aldrig skada, ibland bota, ofta lindra, och alltid trösta”, har förskjutits till att; ”Helst förebygga, alltid bota och ofta lindra”. Däremot verkar den oerhört viktiga tröstande uppgiften ha tonats ner. Där trösten uteblir kryper oron lätt fram. Då är det lätt att den äldre och sjuke uttrycker en önskan att dö för att inte ligga sjukvården och anhöriga till last. Vem vill ha ett sådant samhälle?

De flesta av oss kommer att dö den långsamma döden. Rätten till vård och omsorg i livets slut är en fråga om människovärde. Därför måste den palliativa vården få mycket högre prioritet än vad den har idag. Den framlidne kristdemokratiske riksdagsmannen och kände cancerläkaren, professor Jerzy Einhorn, såg till att få vården i livets slutskede likställd med akutvård. Vi kristdemokrater vill att den palliativa vården skall bli en egen medicinsk specialitet.

Accepterar vi dödshjälp som en utväg ur en svår situation eller ett svårt lidande, avtar samhällets ansvar att hjälpa den utsatte. Med mänskligt stöd och assistans och med stöd av mediciner och tekniska hjälpmedel lever många personer ett gott liv och betyder oerhört mycket för sina anhöriga trots grava handikapp och svåra sjukdomar.

Samhället är inne på en mycket farlig väg om utomståendes subjektiva bedömningar får avgöra vad som gör ett liv värt att leva. Vi måste upprätthålla de etiska principer som vidmakthåller människors förtroende för sjukvården. Sjukvården ska inte hjälpa människor att dö! Den ska hjälpa dem att leva!

InK

Av Ingemar Kalén - 1 februari 2010 21:10

   Hemkommen med taxi från Gävle till Hofors mitt i natten, funderar jag om tåg vintertid är något man kan rekommendera. Visst fanns tåget från Nässjö till Stockholm med i tidtabellen. X2000 tåget från Malmö skulle avgå 1508 i lördags från Nässjö...kommer först mer än en timme försent. Ostädat,...toaletter avstängda,...och innan Stockholm kraftigt försenat. Störningar förklaras av växelfel mm.


Tåget från Stockholm till Gävle kl 1812 blir i stället 2042...med avgång 2055...kommer till Gävle 2250!! Tre timmar försent inte mycket kan tyckas...men var finns förbindelsen mitt i natten till Hofors...Buss med ankomst till Hofors kl 0045...plus därtill en halvtimmes promenad i 15graders kyla blir för mycket...

TAXI blir räddningen!


Vad kostar inte detta för samhället att transportera passagerare med bil genom resegarantin...aldrig har jag sett så många glada taxichaufförer,som i lördags.


Skall det inte finnas en patentlösning på växelfelproblematiken, när det blir snö och kyla?

InK

Av Ingemar Kalén - 26 januari 2010 22:58

Saab Automobile was founded in 1947. And today, 26 January 2010, 63 years later, Saab is still with us. Today is a historic day in the history of Saab - Saab is saved!

GO SAAB and GO SPYKER CARS!!! Congratulations!

InK

Av Ingemar Kalén - 21 januari 2010 20:24

   När människor hindras från att göra egna val och leva självständiga liv skapas ohälsa. En rapport från Statens folkhälsoinstitut visar att det är tio gånger så vanligt att personer med funktionsnedsättning upplever sig ha en dålig hälsa jämfört med den övriga befolkningen. En stor del av denna ohälsa uppstår på grund av hinder i omgivningen som begränsar aktivitet och delaktighet. Folkhälsoinstitutet konstaterar att den dåliga hälsan för personer med funktionsnedsättning kan minska med en tredjedel om dessa hinder avlägsnas.


Regeringen har därför gett Handisam - Myndigheten för handikapppolitisk samordning - i uppdrag att sprida resultaten från rapporten och att ta initiativ till och stödja lokala nätverk för att främja hälsa och förebygga ohälsa bland personer med funktionsnedsättning. Det handlar bland annat om att skapa möten mellan olika yrkesgrupper och visa på vinsterna med att samarbeta.


Det finns alltså en mängd skäl till varför tillgänglighetsarbetet måste öka. Därför har regeringen tagit en rad initiativ och ska lämna en skrivelse till riksdagen som kommer att innehålla en sammanfattande bedömning av resultatet av den nationella handlingsplanen, nya inriktningsmål och förslag på en reviderad strategi. Regeringen kan redan nu konstatera att det behövs tydligare prioriteringar, uppföljningsbara mål och bättre möjligheter att följa utvecklingen. I linje med detta har Handisam på regeringens uppdrag lagt ut öppna jämförelser på sin webbplats över myndigheternas tillgänglighetsarbete.


Bra!

InK

Av Ingemar Kalén - 17 januari 2010 16:26

   Fler apotek, bättre öppettider och service. Detta är vad Göran Hägglund - socialminister - är övertygad om ska bli resultatet av den omreglering av apoteksverksamheten som nu passerar ännu en milstolpe.

I dag - 17 januari 2010 - är han med och återinviger apoteket Påfågeln i Stockholm, som är det första apotek som överlämnas från statliga Apoteket AB till en ny ägare. Det är första gången på 39 år som svensken kan köpa medicin på ett apotek, som inte ägs av staten. Därmed tas ytterligare ett kliv på vägen mot ett Sverige där medborgarnas och patienternas ställning är stark och vården lättillgänglig.

Den svenska hälso- och sjukvården hör till de allra bästa i världen när vi jämför kvalitet. Men socialdemokraternas politiskt motiverade vurm för enbart offentlig drift på området, har lett till en usel tillgänglighet. Samma sak kan i princip sägas om apoteksväsendet: Vi har haft bra apotek men de har varit allt för få, haft för dåliga öppettider och utvecklingsmöjligheterna har begränsats.


Bra jobbat Göran!

.......

Andra insatser genom Görans försorg kan nämnas...
- Genom kömiljarden har antalet personer som tvingas vänta längre än vad som stadgas i vårdgarantin minskats dramatiskt.
- Genom lagstadgad vårdgaranti markeras att landstingens löften om vård i tid måste efterlevas.
- Genom obligatoriskt vårdval ges mer makt till patienten och uppmuntrar mångfald, som i sin tur leder till bättre service och större möjligheter för landets vårdpersonal.
- Genom omreglering av apoteksmarknaden ökas antalet apotek och tillåter dessutom dagligvaruhandeln att sälja vissa receptfria läkemedel och förbättrar därmed servicen på apoteksområdet dramatiskt.

 

Nu väntar vi på AKUTGARANTIN...ingen längre väntan på akuten än högst 4 timmar!

 

InK



Av Ingemar Kalén - 11 januari 2010 22:19

   Häromdagen besökte jag en av Los Angeles många - Barnes & Noble Booksellers - där man förutom böcker, hittar tidningar, DVD, presenter, spel, musik mm plus inte att förglömma även kan dricka en kopp kaffe bl a på Starbucks Coffee.

Bland bestsellerlistan återfanns den idag ofta omnämnde författaren Greg Mortenson.

Denne äventyrare och bergsklättrare, som gör ett misslyckat försök att bestiga K2, världens näst högsta berg. Under den farliga klättringen skadar han sig och kommer vilse i det enorma Karakorammassivet i norra Pakistan. Frusen, förvirrad och svårt medtagen efter flera nätter på otillgängliga bergssluttningar hittar han in i en fattig by. Människorna i byn blir hans räddning. Under de sju veckor de tillbringar tillsammans växer vänskap fram. Byns barn saknar skola, särskilt flickor får ingen utbildning. Innan Mortenson tar avsked ger han byledare Haji Ali ett löfte... Detta löfte är upprinnelsen till boken "Tre koppar te".
Tre koppar te är den fascinerande historien om hur Greg Mortenson i en fattig, förbisedd del av världen, där böcker bränts av kommunister och talibaner, idag byggt eller bidragit till bygget av 131 skolor med 58000 elever, varav 44000 flickor. Det är en berättelse om den lilla människans möjligheter och ett folks försök att ge nästa generation ett bättre liv.


Här (i Pakistan och Afghanistan) dricker vi tre koppar te när vi möts. Första gången är du en främling, andra gången en välkommen gäst. Tredje gången blir du en del av familjen. - Baltistanskt talesätt.

 

Dessvärre har Greg Mortenson fått känna på det ökade våldet i Afganistan. Talibanerna river skolor, särskilt flickskolor.

-Varför är de här stora starka skäggiga männen så rädda för små flickor? Jo, för att pennan är mäktigare än svärdet, säger han som för övrigt noterat att det var hustrurna till amerikanska militärer som manade sina män att läsa Tre koppar te.

 

Bra att sådana män som Greg finns!

InK




Av Ingemar Kalén - 9 januari 2010 15:08

   Vi svenskar har det bra. Vi bor och äter bra. Vi älskar vår natur. Vi har en ypperlig hälso- och sjukvård jämfört med många länder i världen. Vi är bland de mest långlivade på jorden, men ändå är vi världens i särklass sjukaste folk. Hur kan det komma sig?

 

Dags att slå sig ner vid lediga stunder och läsa boken - Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? skriven av Nisse Simonsson - där budskapet är; Vår förmåga att känna glädje, tillförsikt och lycka beror i slutändan på vår inställning till livet, både när lyckan ler och solen går i moln...Tankens kraft är större än vi tror. Vetenskapligt bevisat att optimisten lever längre än pessimisten!


Varför inte göra anteckningar över vardagens små positiva händelser...idag endast -18 grader C...igår -22 grader C!

InK




Ovido - Quiz & Flashcards