Senaste inläggen

Av Ingemar Kalén - 9 juni 2010 20:41

  

Ett friskare och bättre Gävleborg är den gemensamma visionen, som  Moderaterna , Folkpartiet, Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna i Gävleborg har inför valet i sept 2010.


Vid presentationen av det gemensamma valmanifestet - måndag 7 juni - berättade förutom undertecknad, Patrik Stenvard (M), Carina Östansjö (FP) och Stig Zettllin (SVP) om denna vision.


"Vi har en gemensam vision om ett samhälle där fler beslut kan och ska fattas av människor själva. Patientens behov ska stå i centrum och det egna valet ska styra sjukvårdsutbudet. Ansvar för varandra måste därför också vara vägledande för vårt samhälle. Valfrihet och trygghet är självklarheter. Invånarna ska känna tillit, trygghet och ha en god tillgänglighet till våra verksamheter.

 

Samverkan Gävleborg står för en kvalitativ och likvärdig vård för alla. Vi ska bidra till att skapa förutsättningar för en ökad tillväxt - bättre framtidstro. Ökad mångfald och valfrihet leder till en ökad kvalitet som stimulerar personalen i sitt arbete. Vi vill vända utvecklingen och bli landets mest attraktiva arbetsgivare inom hälso- och sjukvård. Kompetens, delaktighet och ett lyssnande ledarskap ska känneteckna Landstinget Gävleborg."

Ingemar Kalén (KD)

  


Av Ingemar Kalén - 6 juni 2010 21:38

   Idag firar vi vår nationaldag...vi uppmärksammar det som är Sverige och svenskt. Alla uppmanas att utveckla gamla, och skapa nya, traditioner och folkfester runt om i vårt land. Här i Hofors har nyinflyttade under senaste år, deltagit i bussrundturer...i år vet jag inte hur det blev med det. En av kommunens riksdagsmän - Raimo Pärssinen har hållit tal vid Hembygdsgården.

Men vad är det vi firar...?

 

Är det Årsdagen för Gustav Vasas val till Sveriges konung 1523 och för antagandet av 1809 års författning…tidigare också inofficiell nationaldag i egenskap av Svenska flaggans dag instiftad 1916.

Inte självständigheten som i Norge eller Finland, eller resultatet av en revolution som i Frankrike. Inte självständigheten som i Tanzania, Kenya eller Uganda efter årtionden under koloniala herradömen.

 

Svaret är nog helt enkelt, att vi firar att vi är stolta över Sverige och att vara svenskar!


Vad är svensken stolt över?…är det den röda stugan med vita knutar,…att leva i ett land med allemansrätt, där man kan ta ett dopp i sjön,…kunna plocka bär, fast numera är det oftast utomsvenskar som plockar! Är det myggen…eller är det den kalla vinterdagen med termosen full av varm choklad där man sitter med frusen hand vid pimpelspöet, eller kanske är det lingonsylten till köttbullarna. Det sistnämnda blir jag påmind om, när jag besöker min dotter bosatt i Los Angeles, när hon med Sverigelängtan i blick, besöker IKEA varuhuset, dit hon åker, inte minst för att ”komma ihåg sitt Sverige” med lingonsylt och köttbullar. Det sägs att man är vad man äter. När man då äter kött, brunsås, potatis…och sylt?…vad är man då? Ingen kan riktigt förklara…man bara gör det för att man alltid har gjort det. Man har lärt sig att det är gott. Det är kultur! Matkultur.

 

Som svenskar är vi stolta över att leva i fred och frihet. Här får ordet kanske sin verkliga innebörd, när man lyssnar till Ulf Lundells ”Öppna landskap”, där ordet och tanken för både kropp och själ placeras högt.

 

I snart 200 år har vi sluppit krigets elände.

 

I Sverige har vi en djupt förankrad demokrati. Vårt land vilar på värderingar om de mänskliga fri- och rättigheterna, om en allmän och lika rösträtt, och att all offentlig makt utgår från folket.

 

Det är lätt att se demokratin som självklar - men den är aldrig självgående. Den måste ständigt få näring. Fråga våra nyinflyttade hoforsbor från andra delar av världen,…man är förvånad över våra möjligheter till insändare i tidningar, fria yttranderätt, upprätthålla föreningar i olika ämnen för att bilda nätverk och kunna påverka.

 

I landet Sverige har vi tusentals folkvalda, där de flesta har vanliga jobb och är politiker på fritiden.


Om snart tre månader kommer vi alla att kunna använda vår rätt att rösta i fria och allmäna val.

 

Till de rasistiska och främlingsfientliga krafter som idag använder sig av nationaldagen för att ge utlopp för sina åsikter vill jag säga, att den svenska flaggan står för frihet och demokratiska värderingar.

 

Svenska flaggan står också för öppenhet mot solidaritet med omvärlden. Öppenhet - för människor, idéer och ny teknik - är en viktig drivkraft i vår utveckling. Det berikar oss och bidrar till att bygga upp vårt välstånd.

 

I dag har nya medborgare till Sverige välkomnats. Särskilda ceremonier runt om i landet har skett. Till er alla nya medborgare i Hofors vill jag säga; ni skall alla känna att ni är en del av den svenska framtidstron!

 

En levande demokrati bygger på medborgare med civilkurage. Vi måste uppmuntra varandra att våga bilda egna åsikter, våga säga vår mening, våga agera. När en busschauför vågar visa civilkurage och går emellan då en man sparkas av flera andra män och som tack hotas med uppsägning, känner jag en stolthet att det finns busschaufförer som bryr sig om andra. Du och jag måste våga …”att bry oss om varandra”!…”Känslan av vad som är rätt och fel måste sitta i ryggraden i det land som jag vill leva i”!

 

Det du och jag gläds över i Sverige idag - från naturen, musiken till öppenheten och demokratin - det skall vi tillsammans värna om och utveckla.

 

Tillsammans formar och skapar vi vårt land, region och kommun - vårt Hofors ”vänligast i Sverige” - oavsett hudfärg, religion, ålder och kön.

 

Tillsammans definierar vi vad Sverige och svenskheten står för. Det är Du och Jag som formar, skapar vad våra barn och barnbarn kommer att fira och uppmärksamma på nationaldagen, när de blir vuxna.

 

Ett fyrfaldigt leve för Sverige! Hurra, Hurra, Hurra...Hurra!

InK 

  

Av Ingemar Kalén - 3 juni 2010 23:12

    

Många äldre upplever att det är svårt att veta vad som utlovas av äldreomsorgen. Det finns ingen tydlig beskrivning av vad äldre personer och deras anhöriga kan förvänta sig. Har jag rätt att komma ut i friska luften? Hur länge ska jag behöva vänta på hemtjänstens insatser? Det är frågor som många äldre ställer sig. Osäkerheten om vad man kan förvänta sig förstärks också av att det kan vara svårt att framföra kritik och att hävda sin rätt.

 

Nyligen beslutade riksdagen om regeringens proposition Värdigt liv i äldreomsorgen. Ett av förslagen innebär att kommuner ges befogenhet att lämna kompensation till en enskild person. För de kommuner som så önskar finns nu ett instrument för att tydliggöra för brukare och övriga medborgare att individens behov ska respekteras. Lagändringen stärker möjligheten att upprätta lokala värdighetsgarantier.

 

Vi kristdemokrater kommer att arbeta för att en värdighetsgaranti införs inom äldreomsorgen. Denna garanti ska vara en konkret beskrivning av vad äldre personer, deras anhöriga och övriga kommuninvånare kan förvänta sig av de tjänster som kommunen erbjuder.

InK  


Av Ingemar Kalén - 30 maj 2010 22:26


   Självmord är den vanligaste dödsorsaken bland ungdomar mellan 15-24 år. Totalt dör 1500 personer varje år till följd av självmord. Det innebär att var sjätte timme tar någon sitt liv. Det är tre gånger fler än de som dör i trafiken varje år.


Vi vet hur man skall släcka bränder, vi vet vad vi skall göra när någon faller i en vak, vi kan hjärtlungräddning, men vad gör vi när någon säger ”Jag skall ta mitt liv”?


Kristdemokraterna i Landstinget Gävleborg har för några år sedan aktualiserat frågan genom att ställa kravet inom hälso- och sjukvården, att personer som omhändertagits inom vården för självmordsförsök alltid får psykiatrisk bedömning och vård. Där finns också kravet, att personal, anhöriga och allmänheten får utbildning om riskfaktorer för suicid.


Allas möte med ungdomar i kris kan bli avgörande för ett helt liv. Vi måste bli bättre i mötet med den psykiska ohälsan bland ungdomar och arbetet för suicidprevention. Regeringens mål är tydligt, vi måste jobba mot en nollvision när det gäller suicid. Här måste alla krafter till och inte minst måste folkbildningens kompetens i ämnet efterfrågas.

InK

  



Av Ingemar Kalén - 27 maj 2010 21:28

   Antalet sjukskrivna i Gävleborgs län - var 5434 i dec 2006  och var 2970 i dec 2009. En minskning med 45% !!


Antalet förtidspensionärer i Gävleborgs län - var 20655 i okt 2006 och var 17327 i jan 2010. En minskning med 16%.

..

Den nya sjukförsäkringen har visat sig ge människor hjälp och stöd för att hitta vägar tillbaka till arbetslivet. Varje människa har fått utgå från sina egna förutsättningar.

Vi har fått en trygg, säker och hållbar sjukförsäkring som omfattar alla. Den som är sjuk och inte kan arbeta ska alltid känna trygghet och ha ett gott skydd. Vi har fått en aktiv rehabilitering med hjälp och stöd tillbaka till arbetet för dem som orkar och kan.

 

När alliansregeringen tillträde i oktober 2006 var över en halvmiljon människor  beroende av sjuk- och aktivitetsersättning och 140 personer om dagen förtidspensionerades.

-Alliansen skapar trygghet för den enskilde

-Alliansen erbjuder många vägar till ett friskt och aktivt liv

-Alliansen stärker skyddet för svårt sjuka

..

   InK

Av Ingemar Kalén - 24 maj 2010 20:07

   Juridiska hinder och bristande rekryteringsrutiner har gjort att en dansk kirurg skadat minst 29 patienter på norska sjukhus. Trots detta fick hon jobb i Hudiksvall. Socialministern - Göran Hägglund - öppnar nu för en lagändring.

Signalerna fanns där. Norge varnade övriga Norden, men på Socialstyrelsen blev informationen liggande. Bemanningsföretaget Proffice Care som rekryterade läkaren visste inte att hon hade jobbat i Norge, och nuvarande arbetsgivaren, landstinget Gävleborg, ringde inte på referenser.


Svenska patienter har anmält kirurgen till HSAN sex gånger mellan 1995 och 2010. Därtill har Socialstyrelsen anmält henne en gång. Då fick läkaren en varning. Hon hade tagit bort fel senor och ben under en operation av en axel vid Värnamo lasarett 2002.


Norden har ett system för informationsutbyte när läkare får inskränkt yrkesbehörighet. Kirurgen har funnits på listan sedan 2005, men en arbetsgivare som vill anställa en läkare från ett annat land i Norden kan inte få del av uppgifterna. Socialstyrelsen anser sig inte ha laglig rätt att upprätta något register över namnen.


– Vi behöver höra med våra myndigheter vad som kan behöva ändras på, för om det är så att lagstiftningen är ett hinder för en mer tillförlitlig vård så måste vi naturligtvis vara beredda att pröva eventuella förändringar, säger Göran Hägglund.


Det är än så länge inte aktuellt att omplacera kirurgen, enligt landstinget Gävleborg som betonar att läkaren såvitt känt har gjort ett bra jobb under sin treåriga anställning.

..

  

InK

Av Ingemar Kalén - 20 maj 2010 16:46

   Konkurrensverket ger Alliansregeringen bra betyg i en ny rapport. Det har blivit bättre för patienterna efter vårdvalet.

 

Förutom möjlighet för patienter att själva välja primärvårdsenhet, har tillgängligheten ökat och bemötandet blivit bättre. 


Inte mindre än 181 nya vårdenheter har tillkommit i Sverige eller godkänts för etablering sedan vårdvalssystem infördes i landstingen. Det är en ökning med 19 procent. Dessutom erbjuder många vårdenheter utökade öppettider. Patienten står i centrum mer än tidigare, och bemötande och kundservice har fått större uppmärksamhet.


Reformen har varit framgångsrik...

...och på Socialdemokraternas kommun- och landstingsdagar i Stockholm smider man planer på att efter valet ha makten i 160 kommuner och i alla landsting.

Återgång till tidigare praxis - mera väntrum!!

  





Av Ingemar Kalén - 18 maj 2010 21:54

   Det växande problemet med bakterier som är motståndskraftiga mot antibiotika är välkänt. Varje år dör minst 25000 människor i Europa av detta. Ändå förblir WHO passivt. Detta påpekade Folkhälsoministerna Maria Larsson, när hon talade vid WHO´s årliga veckokonferens i Genéve. Här finns alla 193 medlemsländer, där förutom budgetfrågor även olika hälsofrågor diskuteras.


–WHO-länderna antog en resolution för att ta tag i problemet 2005. Men frågan har bara tynat bort...I resolutionen, som drevs av Sverige, står att WHO ska ta en ledarroll, se till att övervakningssystem upprättas och att regelbundna återrapporteringar om antibiotikaresistens görs från medlemsländerna. Det enda som hänt är en tunn återrapportering 2007 ...efter detta har det varit mol tyst.


– Detta är en akut fråga och ett av våra största framtidshot. Vi kan snart stå inför ett förfärligt scenario där barn med vanlig lunginflammation inte kan botas. Vi riskerar att hamna tillbaka i tiden före penicillinet, sa Maria Larsson.


Tillsammans med andra länder försöker Sverige nu pressa WHO att prioritera antibiotikaresistensen.


–Frågan måste högt upp på agendan och vi manar WHO att komma med en återrapportering nästa år. Utan WHO är det svårt att få en rimlig internationell aktivitet.Folkhälsoministern påpekade också att det bara finns en halvtidstjänst på WHO-högkvarteret för antibiotikaresistens, och att det saknas pengar för att agera.

 

WHO:s finansieringssystem är ohållbart. Drygt 80 procent av medlen är öronmärkta. Det finns nästan inga resurser för att genomföra beslut som fattats av WHO-länderna.

InK

  

Ovido - Quiz & Flashcards