Senaste inläggen

Av Ingemar Kalén - 5 augusti 2010 16:21

   Ur led är tiden är en kommentar som Shakespears Hamlet lär ha uttalat och mången efter honom. Med rätta kan det nu sägas när Piratpartiet vill att lagen om barnpornografi från 1999 ska ändras till att det ska vara tillåtet att ha bilder, texter och ljud med barnporr på.
- Det är en inskränkning i informationsfriheten att förbjuda någon att ha, bara inneha, bilder, text, ljud och annat. Det här diskuterades väldigt mycket 1999, inför att det här förbudet skulle införas. I efterhand får vi konstatera att kritikerna hade rätt på varenda punkt, säger Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge till Ekot.
Partiet vill också riva upp förbundet mot att titta på barnporr som började gälla första juli.
..

Ur led är tiden...

InK

  

Av Ingemar Kalén - 23 juli 2010 20:19

   När Socialdemokraterna m Ylva Johansson i spetsen sprider myten om att socialbidragstagarnas andel ökat i Sverige under Alliansens ledning är sanningen något helt annat!

Andelen hushåll som fick ekonomiskt bistånd, alltså socialbidrag, någon gång under 2009 var 5,8 procent. Det är samma andel av befolkningen som 2006. Alltså samma andel som under den socialdemokratiska regeringstiden med en rådande högkonjunktur. När Alliansen sedan tog över minskade socialbidragen.


Andelen ensamstående kvinnor med barn med ekonomiskt bistånd var förra året 22 procent, vilket är lika med nivån 2004. Under socialdemokraternas regeringsperiod! Lägst andel var det 2007, drygt 19 procent. Lägst andel var det alltså under alliansens tid.


Åren 2006-2008 minskade antalet barn som lever i fattigdom med 2 500 barn. Antalet personer med ekonomiskt bistånd minskade med 7 800 personer. Det blev totalt 17 500 färre arbetslösa hushåll utan ersättning.


Ju närmare valdagen vi kommer ju fler mytbildningar väntas...

InK  

Av Ingemar Kalén - 15 juli 2010 20:42

   De politiska fångarna på Kuba har levt bland råttor, kackerlackor och avföring, berättar nu de frigivna dissidenterna som anlänt till Spanien.

 

– Hygienen och hälsosituationen var inte usel, den var värre än usel, sade den frigivne Julio Cesar Galvez till reportrar i Madrid.

 

Galvez, som nu är 65 år gammal, avtjänade ett femtonårigt fängelsestraff för att i hemlighet ha arbetat för amerikanska medier, till exempel Voice of America.

Han är en av de 52 samvetsfångar som släppts ur kubanska fängelser i den största amnestin på tio år, efter förhandlingar med den katolska kyrkan. Han berättar att 40 fångar kunde trängas in i en cell på några kvadratmeter, att det inte fanns tillräckligt med vatten och att maten ofta kom blandad med smuts. Det förekom utbrott av tuberkulos och av denguefeber.

 

Andra av de frigivna berättade att de politiska fångarna ofta placerades i fängelser långt bort från sina hemstäder för att isoleras från sina familjer. De sade också att vissa skadade sig själva för att få sjukvård eller får att få igenom sina krav.

 

– Självstympningarna var fruktansvärda, sade journalisten Normando Hernandez, som under sin tid i fängelse såg en man sätta eld på sig själv.

..

   InK

Av Ingemar Kalén - 12 juli 2010 19:45

   Varje människa har rätt att kunna yttra sig fritt, delta i möten fritt och organisera sig fritt. Partier eller rörelser som gör anspråk på att sitta inne med alla svar och som tar sig rätten att tysta andra får därför aldrig stå oemotsagda.

 

Mänskliga rättigheter är universella.

 

På Kuba har regeringen aldrig dragit sig för att trakassera, arrestera och fängsla förespråkare för ett pluralistiskt och demokratiskt samhälle. Kommunistpartiet och dess massorganisationer gör anspråk på att företräda alla medborgare. Demokratiska ideal som respekt för oliktänkande ryms inte inom revolutionens ramar.

 

 

Äntligen börjar man släppa ut "demokrater" från fängelserna på Kuba...nu väntar en "ny tid i Spanien, dit man utvisas till. Ingen plats för demokrater på Kuba!!"

 

Dagen  till ära bär jag min Kubatröja.

  

InK

Av Ingemar Kalén - 8 juli 2010 22:24

   Alliansregeringen har under mandatperioden prioriterat välfärdens kärna.  För att överbrygga den svaga inkomstutvecklingen 2011 tillför Alliansen kommunsektorn nu ett tillfälligt statsbidrag på 3 miljarder kronor 2011.
För Gävleborgs kommuner och landsting är det viktigt att dessa ytterligare resurser  nu tillförs, för att säkra kommunala kärnverksamheter, såsom sjukvård, omsorg och verksamhet som riktar sig till barn och unga.
Satsningen ska möjliggöra för fler unga människor att få kunskaper att bygga sina framtida liv på, förbättra möjligheterna till anställning och minska riskerna att ställas utanför arbetsmarknaden.
Totalt satsas 6,2 miljarder kronor under perioden 2010-2014 med huvudfokus på grundskolan, lärare och lärlingar. Bland annat föreslås satsningar på lärares fortbildning, utökad undervisningstid i matematik i grundskolan, ett utbyggt lärlingssystem i gymnasiet och på komvux samt införande av betyg från årskurs 6. Därtill föreslås ytterligare platser på yrkesvux för läsåret 2010/2011. Totalt innebär satsningen 9,2 miljarder kronor till kommunsektorn, välfärden, skolan och utbildningssystemet 2010-2014.

  

InK

Av Ingemar Kalén - 30 juni 2010 22:24

   Alliansens sjukvårdsgrupp - Anders Andersson (KD), Filippa Reinfeldt (M), Kenneth Johansson (C) och Jonas Andersson (FP) - som haft i uppdrag att utveckla sjukvårdspolitiken, presenterade idag sin rapport med förslag på förbättrad vårdgaranti. Bland annat ska man få träffa specialist inom 30 dagar och behandling ska påbörjas inom 60 dagar.


Den svenska sjukvården ska fortsättningsvis vara  solidariskt finansierad via skatten, ska ges efter behov och ska vara tillgänglig för alla fastlås det i rapporten.  Plånboken ska aldrig få avgöra rätten till vård.


Vi har tagit fasta på allt det positiva som finns i svensk sjukvård, men också de brister som människor upplever. Resultatet är en lång rad förslag som syftar till att öka jämlikheten, ytterligare förbättra tillgängligheten och stärka patientsäkerheten, skriver de. Ökat inflytandet över vården för såväl patienter som medarbetare ska vara självklarheter.


Möjligheten att få god vård i tid ska inte vara beroende av om du är man eller kvinna, ung eller gammal, infödd eller inflyttad till Sverige, har högre eller lägre utbildning eller inkomst och inte heller var i landet du bor. Vård måste ges på lika villkor. Så är det tyvärr inte alltid i dag. En av de viktigaste utmaningarna är att säkerställa en rättvis och jämlik vård, fastslår man.

 

Idag finns bestämmelser som reglerar patientens rättigheter i flera olika lagar. För att stärka patienternas inflytande och rättigheter i vården bör dessa samlas i en gemensam patienträttighetslag.


En nationell satsning bör göras på att mäta jämlikheten i vården. De öppna jämförelserna bör utvidgas så att de också inkluderar jämlikheten utifrån faktorer som inkomst, utbildningsbakgrund, kön och ålder.


Bristande tillgänglighet är en av orsakerna till ojämlikheterna i vården.

Alliansregeringens satsningar på mer pengar till landstingen har tillsammans med kömiljarden och den lagstadgade vårdgarantin gjort att väntetiderna för vård blivit kortare. Vårdvalet och etableringsfriheten i primärvården öppnar upp för entreprenörskap och mångfald. Detta har inneburit att Sverige hittills fått 181 nya vårdcentraler, en ökning med motsvarande 19 procent.


Den nationella vårdgarantin har fyra tydliga tidsgränser. Idag ska du få kontakt med vården samma dag, tid hos distriktsläkare inom 7 dagar, en bedömning av specialist inom 90 dagar och din behandling ska påbörjas inom 90 dagar. Här föreslår nu alliansgruppen en tydlig skärpning av vårdgarantin. Inom 5 dagar ska man ha rätt till en tid hos distriktsläkare, träffa en specialist inom 30 dagar och behandlingen ska påbörjas inom 60 dagar.


Mot detta förslag om förstärkt vårdgaranti står de rödgrönas förslag om att ta bort kömiljarden och sänka ambitionsnivån.

 

Väntetiderna på landets akutmottagningar är ofta orimligt långa och måste kortas, de bör inte vara längre än fyra timmar. Trycket på akuten har gjort att situationen många gånger blir svår att hantera för personalen vilket kan leda till risker för patienternas säkerhet. Här anser allliansgruppen att akutvården behöver förbättras. Det handlar om att utveckla arbetssätt som förbättrar information, service och bemötande, vilket ger patienterna rätt vård i rätt tid och på rätt vårdnivå.


För att lyckas med detta måste även tillgängligheten i primärvården förbättras ytterligare och vårdvalet utvecklas. Målet med vårdvalet är att alla ska ha rätt till ett bra bemötande och möjlighet att välja den doktor du har förtroende för. Oavsett var i Sverige du bor. Därför bör särskilda åtgärder övervägas mot landsting som utformar reglerna så att de inte uppnår målsättningen med vårdvalet. Det kan handla om sanktioner mot landsting eller förtydliganden i lagen.


Hälso- och sjukvården är en riskverksamhet. Socialstyrelsen genomförde under 2007 en nationell kartläggning som visade att det är 6-7 gånger fler som dör till följd av en vårdskada än som dör i trafiken varje år. Det är helt oacceptabelt.


Här framhåller man i rapporten vikten av att stärka landstingens patientsäkerhetsarbete genom ett årligt stimulansbidrag. Pengarna bör fördelas utifrån de resultat respektive landsting uppvisar. Förutom att skapa en säkrare vård för patienten och minska mänskligt lidande ger även ett förbättrat patientsäkerhetsarbete stora vinster för samhället.


Avslutningsvis sägs att den hälso- och sjukvårdspolitik som presenteras är framtidsinriktad och ger förutsättningar att nå målet om en köfri, säker och jämlik hälso- och sjukvård för alla.

   InK 

Av Ingemar Kalén - 21 juni 2010 19:32

   Var tredje arbetssökande som fått stöd av en personlig coach har fått jobb tre månader efter avslutad insats. Nu förlänger Arbetsförmedlingen avtalen med företagen som erbjuder coacher.
– Våra uppföljningar visar att coacherna fungerar bra, säger Fredrik Ellwén, enhetschef på Arbetsförmedlingen.
Drygt 20.000 arbetslösa har fått jobb med hjälp av en coach. Avtalen förlängs med ett år till och med 31 december 2011. (FL-Net)
..

Än så länge finns hopp att jobbcoacherna får fortsätta sitt framgångsrika jobb...Dock måste nämnas att dessa vill de "rödgröna" ta bort, om de vinner valet 19sept. Hemska tanke!!

InK  



Av Ingemar Kalén - 19 juni 2010 09:44

   Göran Hägglunds påstående om att medborgarnas förtroende för vården ökar bekräftas av den senaste Vårdbarometern. Alla kategorier som mäts vad gäller förtroende och tillgänglinghet har fått bättre betyg. Bland annat har andelen som anser att väntetiden inom vården är orimlig nästan halverats sedan 2001.
..
Patienten har lämnat väntrummet och finns nu hos läkaren för bedömning och vård.
Bra!
  
InK

Ovido - Quiz & Flashcards