Alla inlägg den 7 september 2009

Av Ingemar Kalén - 7 september 2009 21:25

Regeringen visar än en gång att vård,skola och omsorg är vad Allianspartierna prioriterar. Dagens besked om ytterligare 10 miljarder kronor till kommuner och landsting var nödvändigt för att välfärden ska fungera för människor runt om i Sverige.

Varje kommun och landsting har just nu en mycket tuff situation. Skatteintäkter faller snabbare och djupare än någon gång tidigare. Samtidigt är välfärdsuppdraget oförändrat eller ibland till och med ökande till följd av arbetslösheten. Den senaste tiden har regeringen gett besked om såväl förstärkta  insatser för enskilda  som är långvarigt sjukskrivna, pengar till arbetsmarknadsåtgärder LYFT som vuxenutbildning. Och idag mer pengar till kommuner och landsting.

De förstärkta statsbidraget och konjunkturstödet innebär att Gävle kommun får 190 miljoner kronor och Hofors kommun får 20 Mkr mer under 2010-2012. Det innebär konkret för medborgarna i Gävleborg att platser inom äldreomsorgen kan bibehållas, föreslagen neddragning inom förskolan kan återtas, en fortsatt satsning på valfriheten inom barnomsorgen med vårdnadsbidrag är nu möjlig, liksom en utökad satsning på kvaliteten inom äldreomsorgen.

Ser man till länet som helhet innebär dagens besked att vårt landsting och länets tio kommuner får ett tillskott på drygt 800 miljoner kronor för 2010-2012. Ett välkommet besked som ger nya och bättre förutsättningar att klara vård, skola och omsorg i vårt län.

InK

Ovido - Quiz & Flashcards