Alla inlägg den 15 september 2009

Av Ingemar Kalén - 15 september 2009 07:02

   Nu är det återigen dags för EU:s årliga trafikantvecka, 16-22 september. Drygt 133 miljoner människor i mer än 1300 städer runtom i Europa kommer att delta i en rad olika aktiviteter för att främja alternativa transportmedel. Årets tema - Levande gator - är ett klart budskap om att fler vägar inte är svaret på dagens transportproblem. Under trafikantveckan uppmuntras istället lokala myndigheter att avsätta visst vägutrymme till icke-motoriserad trafik. Myndigheterna uppmanas t.ex att införa bilfria zoner eller zoner med farthinder, program för minskad hastighet, förbättrad infrastruktur för cyklister och miljövänligare bussar. Det är mycket mer än bara en kortsiktig kampanj.

Ingrid B Nilsson har i Gävleborg fått uppdraget av X-Mats - Region Gävleborg - att träffa intressanta människor, för att diskutera hållbart resande eller besöka företag eller platser som på något sätt skall kunna bidra till en mer hållbar utveckling. Aktiviteterna i Gästrikland och Hälsingland, kommer att kunna följas på följande blogg - expeditiongavleborg.blogg.se - Titta in och kommentera!! Under förra årets trafikantvecka inleddes i snitt 2,4 permanenta insatser per stad. Det visar hur populärt evenemanget är. I år går förstapriset till den spanska staden Léon, som har startat en ny busslinje och invigt en ny cykelväg. År 2006 vann Köpenhamn förstapriset tack vare 15 trafikexperiment, t.ex nya parkeringssystem.

Veckans höjdpunkt är den bilfria dagen, som infaller den 22 september i de flesta av de deltagande länderna. Även länder långt utanför Europa finns med – Kina (för första gången), Brasilien, Kanada och Thailand har anmält sig.

Lycka till Ingrid!!

InK

Ovido - Quiz & Flashcards