Alla inlägg den 11 september 2009

Av Ingemar Kalén - 11 september 2009 19:34

   Sjukvården har i Sverige under årtionden drabbats av politisk självgodhet, där man har trott sig veta att allt blir bäst om "politiken" får bestämma till vilken läkare just varje medborgare ska gå till. Ibland har man försökt begränsa möjligheten att komma i kontakt med vården. Det har inte alltid varit självklart att läkarens mottagning placerats på en plats dit medborgaren har lätt att ta sig till.

Nu har tiden kommit...makten flyttas från styrelserummet till köksbordet. Varje svensk kommer att själv bestämma till vilken vårdcentral/hälsocentral man ska gå till. Vårdvalet är en efterlängtad valfrihetsreform. Samverkan för Gävleborg (kd, m, fp och sjvp) har i såväl motioner som debattartiklar föreslagit och lovordat denna valfrihetsmodell för primärvården, aktualiserad genom alliansregeringens beslut 25 febr -09. Vårdvalet har redan införts i flertal landsting i Sverige och fungerar idag mycket väl. I Gävleborg införs detta den 1 jan -10. Från detta datum ska man ha rätt att välja vart man vill gå och självklart är avgiften densamma på landstingets vårdcentral..f´låt hälsocentral som på den som bedrivs i annan regi. Eftersom den rödgröna majoriteten i landstinget Gävleborg (s, c och mp) inte vill anta den av alliansregeringens antagna namnvalet - vårdcentral, lägger man stor prestige i detta och kallar vårdgivaren för hälsocentral.

Alla vårdgivare som uppfyller landstingens krav ska ha rätt att etablera verksamhet i landstingen med offentlig ersättning.

Makten flyttas från politiken till patienten - Äntligen!

InK

Ovido - Quiz & Flashcards